Nyhetsbrevskola

Smart sätt att öka företagets likviditet är att sälja fakturor

Om du har ett företag där det finns ett stort behova av att öka likviditeten, alltså betalningsförmågan, så finns det en snabbt sätt att göra det på. Det är att sälja faktura

Det finns idag många aktörer som erbjuder detta med att köpa faktura, så före du ska sälja dina fakturor så kan det vara bra att  noga jämföra vad de har för villkor, om det finns dolda avgifter, anslutningsavgifter eller årsavgifter.

En annan parameter är kreditrisken. Man kan sälja en faktura med eller utan regress, så att kreditrisken antingen blir ditt ansvar eller att det blir factoringbolagets ansvar. 

Andra sätt att öka likviditeten på

Det är kanske även bra att se över vissa saker i företaget, så att du på sikt kan få en bra likviditet utan att behöva sälja fakturor varje månad. Bland annat kan du se över vad du har för kostnader idag och om det går att göra något åt dessa. Sedan kan du även se till att alltid fakturera dina kunder så fort det är möjligt samt att du ändrar betalningsvillkoren från exempelvis 30 dagar till 10 eller 14 dagar när du skriver nya avtal. 

Du kan även med fördel sätta dig och göra en likviditetsbudget, höja eventuell kontokredit samt kanske sälja av vissa tillgångar. Det kan vara bätre att leasa vissa saker än att äga dem. 

Dessa är åtgärder som kan ta tid, så är det snabba pengar nu du behöver, ja då kan du sälja dina fakturor. 

 

25 Feb 2022